Ik werk in mijn coachpraktijk al geruime tijd met HSP-ers (Hoog Sensitieve Personen) / hoogsensitiviteit. Ik wist al dat een HSP-er dingen diepgaander verwerkt, maar hoe dat nou precies in elkaar zat, werd me pas écht duidelijk toen ik het artikel van de Belgische Elke van Hoof las. Zij is klinisch psycholoog en doet hier wetenschappelijk onderzoek naar.
Dit is best uniek te noemen, aangezien het onderwerp hoogsensitiviteit tot nog toe vooral in de alternatieve hoek aandacht kreeg. Hieronder enekele stukken uit het interview.
‘Ze zegt dat er vier factoren meespelen bij hoogsensitiviteit: diepgaande verwerking van informatie, overprikkeling, snel emotioneel worden, en oog voor het subtiele. Op basis van ons onderzoek zien wij dat het enige essentiële kenmerk van hoogsensitiviteit diepgaande verwerking is. Daaruit kunnen een aantal andere eigenschappen voortvloeien, zoals overprikkeling of emotionaliteit of subtiliteiten waarnemen. Maar niet noodzakelijk bij iedereen, zoals wordt gezegd’.
Elke Van Hoof:
‘Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP’er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP’ers hebben die filter niet: alle prikkels komen op eender welk moment binnen. Over hoe dat precies in zijn werk gaat, bestaat er nog geen solide wetenschappelijk onderzoek. Maar wat we wel zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP’ers denken dus niet zoals niet-HSP’ers. Hun hersenen functioneren anders. Hoogsensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, zijn ze ‘raar’.
HSP-ers zijn net als iedereen individuen die ieder op zijn of haar eigen manier een inspirerende rol kan spelen in zijn of haar wereld.
Lees hier het hele artikel